13 февруари 2025

За втора година Agri Dinner&Awards присъжда награди в 11 категории, обхващащи целия селскостопански сектор.
Наградите са признание за успеха на български земеделски производители и поощряват ангажираността, ефективността, устойчивостта и иновативността в селскостопанския сектор.
В био ферма “Розино” се отглеждат биосертифицирани крави Джерсей, биволи Българска Мурра. Преработват млечната си суровина и месо и отглеждат череши, малини и арония. Готовата продукция реализират в собствени търговски обекти.
Български обединени птицевъди ООД е обединение на 6 фирми от Плевен, Търговище, Русе, Нови Пазар, Добрич и Варна. Общият капацитет е близо 200 000 кокошки носачки, като за 2024 г. общият им оборот ще надхвърли 1 500 000 лв.
Фирма “Лиман 8” е създадена през 1990 г. В момента във фермата се отглеждат 160 говеда от породата Холщайн. Освен зърнопроизводство и животновъдство, в селскостопанския сегмент на фирмата влизат овощни градини и лозя.
В стопанството на Самет се отглеждат 1 500 животни. Произвеждат висококачествени млечни и месни продукти в собствени цехове, като разполагат и със собствена кланица.
Цветомир Христов, ЗП „Цветомир Христов“
Животните, които се отглеждат във фермата на Цветомир са местни български породи, застрашени от изчезване. От издоеното мляко се произвеждат характерни за района млечни продукти. Също така фермата развива агротуризъм с къща за гости.
Бизнесът е специализиран в отглеждането на череши, като акцентът е върху традиционни и стари сортове. Стопанството функционира като семеен бизнес, който комбинира традиционни земеделски практики с модерни технологии. Основната дейност е производство на свежи плодове.
В „Долината на прасковите” се отглеждат 210 декара с праскови, от миналата година фермата е и най-големият производител на зелени аспержи в България и един от най-големите на Балканите. Предстои компанията да се сертифицира за участие в програмата за въглеродно земеделие.
Стопанството на Найден Петров обхваща 880 декара с малини, капини, боровинки и френско грозде. Планира тази година да отвори собствено предприятие за преработка на плодове.
Дружеството стопанисва 400 дка овощни градини. Част от свежите плодове изнасят за пазари в Европа, а друга замразяват в собствено предприятие и също изнасят. Компанията има и онлайн магазин, в който продава сушени плодове.
Стопанството е специализирано в отглеждане на биологични трайни насаждения. Имат две предприятия, в които произвеждат сокове, сушени и замразени плодове и планират отварянето на предприятие за сладка, мармалади, компоти, сиропи и други консерви.
В стопанството на Александър Янков се обработват 7,000 декара земя и използват преработен животински органичен отпадък, с което подобряват устойчивостта на почвата и осигуряват стабилни добиви.
Основната дейност на БРАТЯ АЛЕКСИЕВИ ООД е зърнопроизводство. Фирмата е създадена преди 24 години и обработва 31 600 дка земя в района на община Генерал Тошево. Основните култури, които отглеждаме, са пшеница, рапица, слънчоглед и царевица.
Фирма “Лиман 8” обработва 9000 дка, но се откроява с различния си поглед и разбиране за земеделие. Освен зърнопроизводство и животновъдство в селскостопанския сегмент на фирмата влизат овощни градини и лозя.
Самет обработва 23 000 декара земеделска земя с пшеница, ечемик, тритикале, царевица, слънчоглед, люцерна и други. В стопанството са фокусирани върху устойчиви практики, които осигуряват екологично, икономично и социално развитие, като същевременно гарантираме високо качество на продукцията.
Стоян Стоянов, ЗП Стоян Стоянов
Стоян Стоянов обработва 1000 дка. Отглежда пшеница, слънчоглед, кориандър, нахут, просо. Предвижда през тази година да добави към културите в стопанството си сусам и фъстъци. Предлага продукцията си на малки мелници и пекарни с идеята, че по този начин малките и средни бизнеси помагат едни на други.
В „Долината на прасковите” се отглеждат 210 декара с праскови, от миналата година фермата е и най-големият производител на зелени аспержи в България и един от най-големите на Балканите. Предстои компанията да се сертифицира за участие в програмата за въглеродно земеделие.
Фирмата на Николай се занимава със селекция и семепроизводство на български сортове домати от 1990г. В стопанството се развива развойна дейност с цел селектиране на нови хибридни и директни сортове домати, които да са конкурентни на световните пазари. Освен това, в рамките на стопанството се извършва и семепроизводствена дейност, включваща семедобив от домати, обработка на семената и пакетаж.
Семейната компания на Огнян, който е пето поколение земеделец, отглежда био маслодайна роза и лавандула в Розовата долина. Фермата е една от първите, започнали да отглеждат рози по биологичен начин и днес обработват 200 дка с роза Дамасцена и 90 дка с био лавандула.
Люта Ферма е иновативен земеделски бизнес със затворен цикъл на производство. Отглеждат над 70 сорта люти чушки на собствени площи и са създатели на най-лютата българска чушка “Български Дух”.
Славена Родинова е създател на козметична марка, базирана на семена от люти чушки.
Стефан Цонев, Грийн Ту Гоу ЕООД
Ферма Грийн Ту Гоу е производител на зеленолистни зеленчуци и свежи подправки.
Бизнес моделът им обхваща производство на суровина, съхранение, селекция и пакетаж, маркетинг, транспорт и търговия. Търговските им взаимоотношения са концентрирани в B2B сектора.
Ерик отглежда 150 овце от породата Плевенска черноглава овца в плевенското село Ясен. Произвежда занаятчийски продукти от млякото по стара рецепта. Планира да увеличи броя на животните, за да може да произвежда продуктите си целогодишно и да развива бранда си.
Фирмата на Николай се занимава със селекция и семепроизводство на български сортове домати от 1990г. В стопанството се развива развойна дейност с цел селектиране на нови хибридни и директни сортове домати, които да са конкурентни на световните пазари. Освен това, в рамките на стопанството се извършва и семепроизводствена дейност, включваща семедобив от домати, обработка на семената и пакетаж.
Ферма „Ку-Братско“ е специализирана в животновъдството и производството на млечни продукти. Основен акцент на компанията е създаването на традиционни български сирена и кисело мляко, по автентични рецепти, но с модерни методи.
Визията на Славена Родинова е да превърне HotFarm в глобален бранд за люти продукти, който вдъхва доверие и вдъхновява хората да повярват в земеделието като устойчив и перспективен бизнес.
Цветомир Христов, ЗП „Цветомир Христов“
Животните, които се отглеждат във фермата на Цветомир са местни български породи, застрашени от изчезване. От издоеното мляко се произвеждат характерни за района млечни продукти. Също така фермата развива агротуризъм с къща за гости.
Цялостната концепция за развитие на био ферма „Розино”, е фокусирана върху създаването на устойчиво био фермерство с използване на добри земеделски практики и пермакултурни методи.
Ключова практика в биостопанството на Павел Желязков е оползотворяването на всички отпадъци. Компанията е намерила пазар за всички части на растенията – от дръжките до костилките на овошките. Планират монтиране на батерии за съхранение на електрическа енергия.
Петьо Киров прилага регениративно земеделие. Стопанството разполага с високо технологичен машинен парк и е оборудвано и със софтуер, който следи машините, както и изпълнението на задачите на полето.
Внедряването на ESG практики води до разширяване на международното присъствие на HotFarm, тъй като потребителите и партньорите оценяват ангажираността на компанията към устойчивостта, етичния бизнес и отговорното производство.
Христо Николов, Екосист Агро
Над 25% от площите в стопанството са биологично сертифицирани и 100% от площите се обработват съобразно принципите на регенеративното земеделие. Използва се внедряване на прецизна техника, ежегодни почвени проби и агрохимични анализи, с цел оптимизация на минералното торене и намалена употреба на ПРЗ.
В стопанството на Виктор е внедрена дигитална система за управление на процесите в комплекса. Специфичното за нея е, че се обединяват всички процеси – от въвеждането, заприходяването, през сложните процеси до издаването на фактури, база данни с клиенти, графики, работници, отчети и др.
Във Ферма Крумови има е разработена платформа, която позволява на клиентите лесно да заявяват желаните количества череши, произведени в стопанството, онлайн. В стопанството се организират и тиймбилдинги за бране на череши на различни компании, като по този начин се решава и проблемът с работната ръка.
Петьо Киров прилага регениративно земеделие. Стопанството разполага с високо технологичен машинен парк и е оборудвано и със софтуер, който следи машините, както и изпълнението на задачите на полето.
Люта Ферма съчетава иновации, устойчиво земеделие и модерна преработка, които я отличават като водеща в сектора. Отглеждат над 70 сорта люти чушки в оранжерии, използвайки внедрена технология за прецизно торене и поливане, която осигурява оптимален растеж и минимално въздействие върху околната среда.
Стефан Цонев, Грийн Ту Гоу ЕООД
Въвеждането на онлайн, автоматизираната система за поливане и новата ERP система в пакетажния цех, позволяват на Стефан да проследява с точност редица процеси и да събира данни за тях. Той вярва, че чрез иновации, може да повиша ефективността на бизнеса си.
Александър е второ поколение фермер. В стопанството се обработват 7000 дка земя и се отглеждат 100 говеда. Оползотворяват органичния отпадък от животновъдството и създават органични течни торове, които стимулират биологичния потенциал на почвата.
Историята на фермата започва през 1998 г., когато дядото на Денислав му завещава малка черешова градина от 2 декара. Днес стопанството се простира върху 100 декара, като включва както черешови, така и сливови градини.
Ферма „Ку-Братско“ е специализирана в животновъдството и производството на млечни продукти. Основен акцент на компанията е създаването на традиционни български сирена и кисело мляко, по автентични рецепти, но с модерни методи.
Дядото на Николай – проф. Христо Георгиев, създава първата частна фирма в България за селекция на домати през 1990 г. В момента компанията има модерна база за селекция и семепроизодсвто на над 20 сорта домати в село Стряма, която се ръководи от Николай.
Славена Родинова, HotFarm
Историята на Люта Ферма започна през 2011 година като хоби за бащата на Славена – Христо Родинов. През 2020 Славена се включва в управлението на бизнеса и днес брандът е с над 120,000 активни последователи в социалните мрежи.
„Български обединени птицевъди” ООД е сдружение на 6 български производителя на яйца, които се обединяват под една марка БОРАК. Целта им е да се промени изцяло моделът, по който се предлагат яйцата в България, за да се подобри значително качеството им чрез скъсяване на веригата на доставка.
В Група Овощари Карнобат ООД членуват 10 производителя, които стопанисват над 5000 декара земя. Продукцията им е целогодишно на пазара и благодарение на цеха си, успяват да разширят пазарите си. Планират да предлагат продукцията си и в Близкия Изток.
Сдружение за Споделено Биоземеделие обединява трима собственици на земеделска земя. То е създадено, за да прилага в България китайското ноу-хау за наемане, изграждане и управление на малки семейни ферми чрез зеленчукови и/или овощни градини и полета за производство на екологично чисти плодове и зеленчуци.
Сдружението се състои от седем земеделски производителя в направление млекопроизводство. Отглеждат общо 2330 млечни крави и 400 броя овце.
Петьо Петров, Кооперация “Плевен Мед 2023”
В Кооперация “Плевен Мед 2023” членуват 36 пчелари, всеки от тях се грижи за своите пчелни кошери. Стратегията им е да развият търговията на едро и се стремят да предлагат продуктите си директно на европейския пазар.
Критерии за участие:
- Регистриран земеделски производител – биологично или конвенционално направление.
- Действаща животновъдна ферма – говеда, овце, кози, магарета – млечно или месно направление, свине, птици от поне 2 години или действащ пчелин от поне 2 години.
Критерии за участие:
- Регистриран земеделски производител – биологично или конвенционално направление.
- Действащо стопанство с овощни, ягодоплодни, черупкови плодове, лозя, гъби от поне 2 години.
Критерии за участие:
- Регистриран земеделски производител – биологично или конвенционално направление.
- Действащо стопанство със зеленчуци, тютюн, етерично-маслени култури, влакнодайни култури, билки и подправки от поне 2 години.
Критерии за участие:
- Регистриран земеделски производител – биологично или конвенционално направление.
- Действащо стопанство, без значение от сектора, от поне 2 години.
- Да представи какви устойчиви земеделски практики, работещи в хармония с околната среда прилага. Например: Използване на регенеративно земеделие, биоразнообразие, здраве на почвата, управление на водите и възобновяема енергия, др.
Критерии за участие:
- Регистриран земеделски производител – биологично или конвенционално направление.
- Във фермата трябва да участват няколко поколения от едно и също семейство.
- Действащо стопанство, без знание в кой сектор, от поне 2 години.
Критерии за участие:
- Регистриран земеделски производител – биологично или конвенционално направление.
- Действащо стопанство без значение от сектора от поне 2 години.
- Да може да докаже наличието и използването на дигитални и/или иновативни решения, услуги или технологии в стопанството.
Критерии за участие:
- Регистрирана група или организация на производители, или кооперация – биологично или конвенционално направление.
- Представяне на дейността, сектора и сферата на работа на организацията – колко членове има, какви услуги групата/организацията/кооператива предлага за членовете си.
- Визия за развитието на този вид сдружаване между фермери.